Denna lyxiga tryffelsoppa kombinerar djupa smaker från svamp och tryffel med krämig grädde och vin. Perfekt att servera som förrätt eller huvudrätt tillsammans med en härlig tryffeltoast. Med sin lena konsistens och intensiva smak är den både sofistikerad och lättlagad – en rätt som garanterat kommer imponera.
Ingredienser
- 4 bananschalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 200 g skogschampinjoner
- 200 g champinjoner
- 1 l vatten
- 3 dl vitt vin
- 10 g gräslök
- färsk tryffel
- tryffelolja
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- salt
- peppar
Tryffeltoast
- 8 skivor surdegsbröd
- 100 g gruyèreost
- tryffelolja
- smör, till stekning
Gör så här
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv svampen på grova sidan av rivjärnet. Skär gräslöken så fint och tunt du kan.
- Fräs svampen i olja i en kastrull så att all vätska försvinner. När vätskan kokat bort, tillsätt lök och vitlök och låt fräsa någon minut.
- Häll på vinet och låt koka upp och låt reducera ner under 3-5 minuter. Häll på vattnet och låt koka ca 10-15 minuter.
- Sila soppan genom en grovmaskig sil direkt ner i en ny kastrull. Pressa med en sked så att så mycket vätska som möjligt kommer ut. Det går även med en finmaskig sil och sked. Svampmassan ska vara så torr som möjligt. Lägg svampmassan åt sidan och spara till toasten.
- Sätt kastrullen på spisen och koka ner tills smaken är rik och kraftig. Häll i grädden och koka ca 4-6 minuter. Häll därefter i mjölken, koka upp och smaka av.
- Lägg ut hälften av brödskivorna. Bred på ett ca 1 cm tjockt lager av svampmassan (spara gärna svampmassan till Benjamins recept på "Svamp- och salsicciapasta"). Riv osten fint över svampmassan. Ringla/droppa på lite tryffelolja, lägg på resterande brödskivorna.
- Stek bröden i smör och olivolja i en stekpanna. När bröden fått fin färg på bägge sidor, häll 1 dl vatten i pannan och lägg på ett lock. Låt vattnet koka bort vattnet, ta upp bröden.
- Mixa soppan med en stavmixer, försök få upp lite skum. Häll upp och toppa med gräslök, riven tryffel och lite tryffelolja. Skär bröden på diagonalen och servera med soppan. Toppa med riven tryffel.